Vastgoedontwikkeling staat voor de verwerving van rendabele gronden of eigendommen om één of meerdere gebouwen te bouwen of te renoveren met het oog op wederverkoop.
Het is een sector die een breed scala aan vaardigheden vereist. De vastgoedontwikkelaar is namelijk verantwoordelijk voor het volledige beheer van het aanbod, van het nagaan van de mogelijkheden (met name in functie van de grond), over de financiële structuur van de operatie tot de regelgevende en juridische aspecten (bouwvergunning, verhaal van derden, mede-eigendomreglementen, beloftes, compromissen, verkoopaktes,...).
De behoefte aan financiering
Een van de belangrijkste kenmerken van vastgoedontwikkeling is de asymmetrie tussen de uit te geven onkosten en de inning van de opbrengsten. Vaak is het immers nodig om de bouwwerken te voltooien en alle bijbehorende kosten te dragen vooraleer het pand verkocht kan worden en de opbrengst van de verkoop geïnd kan worden (hoewel er bepaalde mechanismen bestaan om deze spreiding te beperken, zoals voorverkoop of verkoop op plan).
Financiering afhankelijk van de inbreng van eigen vermogen
Om deze asymmetrie op te vangen doen vastgoedontwikkelaars heel vaak een beroep op bankinstellingen die hun project voorfinancieren. Ze gaan een lening aan die ze toewijzen aan de uitgaven van de ontwikkeling en die ze terugbetalen naarmate de verkoop van het aangebouwde of gerenoveerde pand vordert. Over het algemeen eisen de bankinstellingen dat projectontwikkelaars een bepaald deel aan eigen vermogen inbrengen alvorens ze hen een krediet verstrekken (10% - 30%). Dit percentage hangt af van de kwaliteit van het project en het trackrecord van de ontwikkelaar.
In sommige gevallen zal de bank minder eigen vermogen vragen in ruil voor een voorverkoop of verkoop op plan. Dit heeft twee voordelen: (1) de kopers financieren zelf een deel van de ontwikkeling en (2) de bank kan nagaan of er voldoende vraag is op de markt.
Crowdlending is ook een geschikte financieringsoplossing voor vastgoedontwikkeling. Look&Fin kan een rol spelen door een deel van de vereiste kapitaalinbreng te financieren. Op die manier moet de vastgoedontwikkelaar minder kapitaal mobiliseren of kan hij een deel van zijn eigen vermogen aanwenden voor andere projecten.
De voordelen van een gestructureerde lening via Look&Fin
-
Geen garanties (meestal voorbehouden voor banken).
-
De fondsen die worden opgehaald via Look&Fin worden door de bank als eigen vermogen beschouwd, waardoor het gemakkelijker wordt om een cofinanciering van banken te verkrijgen.
- Een snelle analyse en reactie, waardoor het mogelijk is om kansen meteen aan te grijpen en de planning van de operatie na te leven.
- Een flexibel product met looptijden die afgestemd kunnen worden op het verkooptempo van het project. De lening wordt vaak gestructureerd in de vorm van een bullet loan en wordt over het algemeen toegekend over een langere periode dan een bankfinanciering. Het zijn immers de laatste percelen waarmee de lening van Look&Fin terugbetaald zal worden.
De nadelen
-
Een rentevoet die hoger ligt dan de traditionele financieringsbronnen, maar die gerechtvaardigd wordt doordat er geen garanties gevraagd worden (over het algemeen voorbehouden voor banken).
Wenst u uw vastgoedproject te financieren? Test hier of u in aanmerking komt in 3 klikken.